Už jsi to slyšel/a? 👀 APASOX jede do JESENÍKŮ! Přidej se k nám, protože každý krok se počítá.💥

Jak vybrat cyklistické ponožky?

Rozhoduje počasí i materiál. 

Není nic lepšího, než vyrazit na kolo s pocitem, že jsou tvoje nohy v suchu a pohodlí. K tomu ti pomohou kvalitní sportovní ponožky. A podle čeho se při výběru cyklistických ponožek řídit?

 

Letní ponožky na kolo

Při volbě sportovních ponožek na kolo záleží na tom, kdy budeš ponožky používat. Spíše v létě, nebo v zimě? Pokud plánuješ cyklovýlet v teplém počasí, jako první ti nejspíše padnou do oka letní ponožky nízké.

 

Zastáncům osvědčené klasiky bude vyhovovat tenká prodyšná bavlna (PIRIN, SAJAN), která nechá nohy volně větrat. Merino ponožky (či ponožky s merino vlnou, MYTIKAS) jsou zesílené, ale také vysoce odolné proti odírání apevné i za mokra. Materiál Drytex (BIKERS, CACHI) je zase jasnou volbou pro opravdové potivce. Je totiž extra odolný proti vlhkosti a schne 2x rychleji než jiný materiál.    

 

Vyšší letní ponožky jsou takové ty klasické cyklistické, které ti zakryjí i lýtko. Opět můžeš volit mezi bavlnou (LHOTSE, OLYMPUS), merinem (MISTI, SOLO) a Drytexem (KAILAS). Třešničkou jsou funkční ponožky se stříbrem (antibakteriální ponožky, KABRU), které mají antibakteriální vlastnosti a pohlcují zápach.

 

Tip: >>> Ponožky KABRU mají funkci QUICK DRY, takžekdyž se ti zpotí nohy, stačí si vyzout boty a párkrát mávnout nohama. Ponožky budou zase suché.

 

Celoroční cyklo ponožky

Celoroční cyklo ponožky se hodí na chladnější počasí, kdy není úplné horko, ale ani zima. Typickým příkladem je horská cyklistika v létě. Zde pak záleží na tom, zda jsi člověk spíše horkokrevný, nebo zimomřivý. Pokud máš horkou krev, budou ti sedět ponožky API vyrobené z materiálu Coolmax, který odvádí vlhkost z pokožky do horní vrstvy materiálu, takže nohy zůstávají suché. Volit můžeš i cyklistické ponožky z merina (MISTI, SOLO, COUNTRY).

 

Jestliže tě ale trápí často studené nohy, vhodnější pro tebe budou teplé cyklo ponožky TORTOLAS z polypropylenu s ionty stříbra. Chybu neuděláš ani pokud zvolíš ponožky z merina (TRIVOR, EFFECTIVE, ELBRUS).

 

Tip: >>> Ponožky API lze využít na lehčí sport, ale taky na běžné nošení nebo k obleku.

 

Zimní cyklistické ponožky

Rád/a jezdíš na kole v zimě? Pak potřebuješ zimní ponožky na kolo, které tě pěkně zahřejí. Jasnou volbou jsou funkční ponožky vysoké vyrobené z merina (KIBO, KUNGUR), ale také již zmíněné ponožky se stříbrem TORTOLAS.  

 

Tip: >>> Ponožky TORTOLAS mají skvělé termoizolační vlastnosti, takže se tvoje nohy budou cítit jako ve vyhřáté peřince. Tyto ponožky nebudeš chtít v zimě sundat z nohou.

 

Tvoje Romana z APASOX