Už jsi to slyšel/a? 👀 APASOX jede do JESENÍKŮ! Přidej se k nám, protože každý krok se počítá.💥

Co je to Merino a kde se tu vzala?

V první řadě si pojďme říct, co to vlastně je merino vlna. Jedná se o extrémně jemnou vlnu, kterou produkuje plemeno ovce domácí známé jako MERINO. To pochází nejpravděpodobněji ze severu Afriky, odkud se ve středověku dostalo do Španělska.

Ovce MERINO se posléze rozšířily do dalších zemí, primárně do Austrálie a na Nový Zéland, odkud pochází majorita současné světové produkce. Tyto ovce žijí ve vyšších nadmořských výškách s vhodným mrazivým podnebím, kde jim roste kvalitní srst. Ta se jim pravidelně stříhá. Poté následuje “výroba” merina, která ač se to nezdá, je vcelku složitou záležitostí.

Merino je ve své podstatě 100% obnovitelný přírodní materiál a nutno podotknout, že ovce, jež jsou zdrojem vlny, nijak nestrádají, ba naopak - farmáři si je hýčkají pomalu jako svoje děti a jsou na své "ovečky" náležitě hrdí. Když přijedeš do novozélandského Otaga, přivítají Tě velké cedule “You are entering the home of merino” a místní nemluví o ničem jiném, než o jejich ovcích a co vše pro ně znamenají.

Oholit a pást

 

Oholená vlna se musí vyčistit a roztřídit podle hrubosti. Počítá se průměr vlákna.

  • pokud uvidíte někde číslo 16 a méně mikronů, je to velmi jemná vlna vhodná i na první vrstvu nebo ponožky. Taková Tě nebude kousat jako svetr od babičky ;) 
  • 12-ti mikronová vlna je ještě jemnější, takže je vhodná i pro kojenecké oblečení
  • hrubší druhy vlny se potom používají na svetry a dvou, případně i tři vrstvy, kde už nejde o pohodlí, ale o izolaci a odolnost
  • hrubší "svetrová vlna" má tloušťku 40 mikronů. Na rozdíl od jemnějšího merina pokožku škrábáním rozrušuje a zadrhává se o chlupy, takže pokud nemáte "kousání" rádi, pozor na správný výběr!

                                                                                                                                       

 

Pět pravidel k úspěchu

 

Ve zkratce nás bude zajímat, v čem merino vlna vyniká a k čemu se hodí.

Tento materiál je zrozen do chladnějšího počasí, který snese opravdu hodně. Nezničíš ho ani při těch nejdivočejších dobrodružstvích!


Toho je docíleno díky těmto unikátním vlastnostem:

 

 1. Měkkost a pohodlí - ponožky jsou měkké a pohodlné a hlavně nekoušou.

 2. Vlhkost a pot - absorbuje vlhkost a pot, ideální pro sportovce a outdoorové aktivity.

3. Regulace teploty - zabraňuje přehřátí, zpocení a následnému podchlazení.

4. Odolnost proti zápachu - nepříjemný zápach se nevyskytuje ani po dlouhém nošení.

5. Odolnost vůči opotřebení - vydrží déle než jiné materiály. 

 

Názorný příklad

 

Celé kouzlo se dá popsat takto. Vyrazíš na výlet ať už sám/a nebo s přáteli, oblékneš si naše merino ponožky. Pokud je zima, vlákna mezi sebou drží vzduch a hřejí vás. Ujdeš prvních pár kilometrů a začneš stoupat. Tvoje nohy se v merinu začnou potit, ale protože merino vlákno reguluje teplotu a odvádí vlhkost, tak tvé nohy zůstanou suché i během této túry

A teď si představ, že ti ponožky nekloužou. Je to z toho důvodu, protože mají elastický lem a protiskluzový streč kolem nártu nebo X-BANDÁŽ kolem kotníku a paty. Díky němu zůstávají na svém místě, aniž by tě obtěžovalo sjíždění ponožek nebo tření. 
Přenocuješ a druhý den budeš pokračovat. Bakterie potu jsou eliminovány lanolinem obsaženým v ovčí vlně a nemnoží se tak rychle.


>> Víš proč si vybrat na trek ponožky s merino vlnou? <<  

 

Péče o výrobek z merino vlny

Oděv z merino vlny, stejně jako jakékoliv jiné funkční oblečení, je třeba udržovat dle doporučení výrobce, aby nedošlo ke snížení jeho funkčnosti nebo dokonce k jeho poškození. Nejlépe uděláš, když se budeš řídit pokyny k údržbě na visačce či štítku. Přesto si dovolíme pár rad a doporučení:



Praní v pračce

Pokud je výrobek možné prát v pračce, používej výhradně program na vlnu, který je k oděvu mnohem šetrnější a nabízí přiměřenou teplotu i snížený počet otáček při odstředění. Použít pouze prášek na sportovní oblečení nebo gel. Nikdy nepoužívat na funkční oblečení AVIVÁŽ. Pokud máš gelové kapsle, které obsahují aviváž i s pracím práškem nebo gelem, tak tomu se také raději vyhni. Mohl/a bys výrobek časem zničit. Prát pouze na 30°C. Pokud bys pral/a na vyšší stupně může se výrobek srazit či jinak znehodnotit. Takto znehodnocený výrobek nelze reklamovat.

prací symboly (3)    prací symboly (6)    prací symboly (2)    prací symboly (1)        


Sušení

Pro sušení merino vlny nikdy nepoužívej sušičku! Prádlo suš vždy ve vodorovné poloze, nejlépe na ručníku. Nesuš výrobek na topném tělese. Pokud topení přesáhne teplotu 30°C (a to je zcela běžné), voda obsažená v úpletu se zahřeje taktéž nad 30°C a výrobek se srazí stejným způsobem, jako při nevhodném praní.prací symboly (4)  

Praní na treku

Na treku stačí oblečení vymáchat ve studené vodě, ne moc silně vyždímat (aby se vlákna nepotrhala) a nechat volně rozložené na batohu či stanu uschnout.

 

>> Jak správně vyprat merino ponožky? <<

 

Buďme jako ovce !

Příroda ovce obdařila opravdu geniální schopností přežít v různých podmínkách. V létě je ovčí kožich krátký a vzdušný, s klesající teplotou houstne a dorůstá mu další vrstva. 

My lidé bychom v tomto ohledu měli být více jako ovce a na léto volit lehčí merino oblečení, v zimě sáhnout po dodatečném svetru. Tak to ostatně dělali všichni trampové a polárníci před nástupem funkčního oblečení z ropných derivátů.

A přírodní, obnovitelný materiál, jakým merino vlna bezesporu je, uleví i našemu svědomí. Tak se nenechte oholit a hledejte oblečení a ponožky z kvalitní merino vlny! 

 

TIP od naší DOMČI:

Mám jako motorkářka odzkoušeno mít na sobě oblečení z Merino vlny. 3 dny v tomtéž tričku a ponožkách z Merina a bez výrazného zápachu, který u polyesteru leckdy postřehneš po první aktivitě. Nemluvě o tom, jak se u funkčních materiálů kolikrát chemická antibakteriální úprava s praním uvolňuje a následně úplně zmizí. A až si rozděláš oheň, ze kterého možná jedna jiskřička odskočí, oceníš fakt, že Ti uhlík do merina nepropálí obrovskou díru. Merino má vysokou teplotu vzplanutí a rychle zuhelnatí na povrchu vlákna, takže má tendenci k samozhašení.

>> Tak co? Zkusíš taky MERINO? <<

 

 Tvůj tým APASOX!