Už jsi to slyšel/a? 👀 APASOX jede do JESENÍKŮ! Přidej se k nám, protože každý krok se počítá.💥

Jak správně vyprat merino ponožky?

Už se ti stalo, že sis koupil/a drahý a kvalitní ponožky a při prvním praní bylo po nich? Tak je pro jistotu pereš v ruce? No nejsi první ani poslední. Přečti si tenhle krátký článek o tom, jak vyprat správně ponožky a už se ti nic podobného nestane.

 

Návod na praní merino ponožek, krok za krokem

IMG_8923

Světlé a barevné odstíny per odděleně

> Ponožky z merino vlny a jiných materiálů per odděleně světlé a barevné.

Per to bez aviváže!

prací symboly (3)

> Nikdy neper funkční ponožky ani jiné funkční oblečení s aviváží nebo v pracím prášku, který obsahuje aviváž. Aviváž obaluje vlákna příze v ponožkách. Vlákna se tím oslabují a ponožky ti nebudou odvádět vlhkost z nohou, nebudou hřát a ani mít termoregulační vlastnosti. 

Per to na 30°C

prací symboly (6)

> Vlož ponožky do bubnu pračky a zvol jakýkoliv z šetrných programů, kde nastavíš teplotu na 30°C. Většinou to jsou programy na krátké praní, nebo programy přímo na sportovní oblečení nebo vlnu.

> Při vyšší teplotě by se ti ponožky z merino vlny mohly srazit a byly by ti malý.

> Například ponožky ze 100% merino vlna se ti při vyšší teplotě srazí a ztvrdnout. Po uschnutí si je můžeš tak akorát připíchnout na nástěnku, jako upomínkový předmět Jak NEprat ponožky. 

Nebělit

prací symboly (2)

Nečisti chemicky

prací symboly (1)

Sušička NE!

prací symboly (4)

 

> Nikdy nedávej funkční ponožky ani jiné funkční oblečení do sušičky. Vysoká teplota sušičky je zničí ještě víc, než vyšší teplota při praní. 

Pověsit na sušák

> Vypraný ponožky pověs na sušák a počkej až uschnou.

Nežehli ponožky

prací symboly (5)

Nic složitého ne? Teď už nemusíš mít strach, co s funkčními a merino ponožkami udělá pračka. Vůbec nic, jenom je vypere. 

 

Kde koupím merino ponožky?

Ponožky z merino vlny koupíš na e-shopu tady >>> Merino ponožky

TIP!

Aby sis merino ponožky nezamíchal/a dohromady s ostatním prádlem a náhodou je nevypral/a špatně, tak si pořiď sáček na praní. Sáček můžeš přihodit do koše na prádlo nebo ho zavěsit v koupelně (nebo prádelně) na háček a házet do něho ponožky. 

Sáčky na praní koupíš skoro v každé drogérii nebo obchodě s domácími potřebami.